2012. október 13., szombat

chilis csokiláva

ennek az isteni (és istenien egyszerű) süticsodának kivételesen a fantázia neve is teljesen találó, (nem úgy mint a rigó jancsinak, vagy a császár morzsának) hiszen pontosan addig kell sütni, amíg kívül szilárd piskóta lesz, belül pedig isteni forró csokikrém.
igen, tudom, hogy 3 soron belül 3x hangzott el az a bizonyos i-betűs minősítés, de aki megkóstolja, az megérti, hogy miért.
itt nagyjából látszik, hogy milyen is forró folyékony "lávabelsővel" és finom hideg fagyival(, meg a gyönyörű kistányérral. )


így készül:

  1. összekészítjük az alapanyagokat:
    1 egész meg egy fél tojás (itt ismét lehet bravúrozni a fél tojás megoldásával), méghozzá a sárga fele.
    2 ek. cukor
    2 ek. liszt
    6 dkg "kockaRáma"
    1 tábla étcsoki
    1 lapos ek. kakaópor (nem az instant, cukrozott, hanem a cicás-keserű)
    1 kk. chili por
    1 kk fahéj
    1 tasak vanilliáscuki
  2. elszaladunk a sarki boltba, mert valamit tuti elfelejtettünk beszerezni hozzá
  3. ha minden alapanyag megvan, a csokit, a vajjal és a fűszerekkel víz gőz fölött összeolvasztom, összekeverem,
  4. közben a robotgépben már roboghat a másfél tojás meg a cukor, vanilliáscukor
  5. ha kész, beleöntöm a csoki-vaj-fahéj-chili keveréket, és elkutyulom, azután kanalanként hozzákeverem a lisztet illetve a kakaót is.
  6. 220 fokra előmelegítem a sütőt,
  7. kivajazott-lisztezett, apró kerámia edénybe/jénai tálba töltöm (tűzálló bögre is jó) és mehet sülni.
  8. 10 perc után érdemes hústűvel megszúrni, ha kívül van már kb 1 centi vastag piskóta, belül pedig még krémes, és ragad, akkor pont jó. egyébként ez a legnehezebb része, eltalálni, hogy mikor is van készen.

    ha túlsül, piskótaként is nagyon finom. 
"pózolj sütőben"


egyébként pedig fagyival (akár banán fagyival) érdemes tálalni, úgy lesz igazán "mmmmmm..."


1 megjegyzés:

  1. bátran ajánlom kipróbálásra. nálunk nagyon bevált, és a népszerűségnek köszönhetően gyakran pózol istenifinomnyammnyammsüti a sütőben.

    VálaszTörlés