Karácsonyi sütögetésből okulva az újévre már felkészültebben eshetünk neki a konyhának. ehhez néhány hasznos tipp a saját tapasztalataimból okulva:
konyhai időzítő.
komolyan ebben az időszakban egyszerűen megmentő tud lenni a teatojásnak nevezett emberrefrászthozó készülék, mert egy tepsi (nálunk mindig az utolsó adag) nagymennyiségű sütésnél mindig odapirul.. odabarnul.. szénnéég.. meg ilyenek.
bevált receptek.
a karácsony nem kifejezetten a kísérletezés időszaka, vagy legalább legyen egy b terv. én csináltam egy jóadag mézeskalácsot, eddig ismeretlen receptből, még szerencse, hogy nem az utolsó pillanatban. őszintén szólva borzalmas lett. (mondjuk hozzá kell tennem, hogy azért az is szerepet játszhatott, hogy véletlenül porcukor helyett por-szőlőcukrot tettem bele.) úgyhogy inkább visszanyúltam Édesanyám klasszik (és jólbevált) mézi receptjéhez, és tádámm, azt leszámítva, hogy egy tepsivel természetesen odaégettem, tök fincsi lett.
mosogatás.
itt most három konkrét eset jutott eszembe.
sütőpapír.
oké, nem gazdaságos, nem öko, stb, de marhára időhatékony. sokkal időhatékonyabb, mint vajazni / zsírozni , lisztezni, és minden kör után elmosni (hogy ne kormosodjon meg a liszt).
lista
a lista mindig kihúz a szarból de komolyan.
szóval sütés előtt bevásárolni, bevásárlás előtt listát írni, lista előtt a receptet és a készletet átnézni..
"ja de nincs margarin.. jajj nem lesz elég a tojás.. ó nincs is itthon mazsola, pedig tegnap még volt.." ez főleg az utolsó pillanatra hagyósoknak fontos..
most ennyi jutott eszembe, ha még valami jön, akkor kiáltok. de ne álljatok ki, mert dúlnak kinn a minuszok. :)) holnap pedig irány újból Magyarország:) és mindenkinek Boldog Új Esztendőt!!
konyhai időzítő.
komolyan ebben az időszakban egyszerűen megmentő tud lenni a teatojásnak nevezett emberrefrászthozó készülék, mert egy tepsi (nálunk mindig az utolsó adag) nagymennyiségű sütésnél mindig odapirul.. odabarnul.. szénnéég.. meg ilyenek.
bevált receptek.
a karácsony nem kifejezetten a kísérletezés időszaka, vagy legalább legyen egy b terv. én csináltam egy jóadag mézeskalácsot, eddig ismeretlen receptből, még szerencse, hogy nem az utolsó pillanatban. őszintén szólva borzalmas lett. (mondjuk hozzá kell tennem, hogy azért az is szerepet játszhatott, hogy véletlenül porcukor helyett por-szőlőcukrot tettem bele.) úgyhogy inkább visszanyúltam Édesanyám klasszik (és jólbevált) mézi receptjéhez, és tádámm, azt leszámítva, hogy egy tepsivel természetesen odaégettem, tök fincsi lett.
mosogatás.
itt most három konkrét eset jutott eszembe.
- az edényt (vájling?:D) amiben a tésztát gyúrjuk, rögtön engedjük fel vízzel és mosogatószerrel, (vagy szódabikarbónával) és úgy hagyjuk ne csak magában mosogatásig, mert igencsak beletud keményedni..
- karamellizált cukor szintén fogós
ragadóskérdés tud lenni. legjobb ha teflonban csináljuk, úgy csak ki kell törölni. ha ez mégsem jön össze, akkor viszont fel kell engedni vízzel, és felforralni. aztán kiönteni, és ha kicsit hűlt simán el lehet mosogatni. - tej. a tejes dolgokat ne forró vízzel mossuk először, hanem langyossal, vagy hideggel, különben csak fixáljuk az edény falára. de ha jól átöblítettük, utána a bacik miatt sükséges a forróvizes átmosás is.
sütőpapír.
oké, nem gazdaságos, nem öko, stb, de marhára időhatékony. sokkal időhatékonyabb, mint vajazni / zsírozni , lisztezni, és minden kör után elmosni (hogy ne kormosodjon meg a liszt).
lista
a lista mindig kihúz a szarból de komolyan.
szóval sütés előtt bevásárolni, bevásárlás előtt listát írni, lista előtt a receptet és a készletet átnézni..
"ja de nincs margarin.. jajj nem lesz elég a tojás.. ó nincs is itthon mazsola, pedig tegnap még volt.." ez főleg az utolsó pillanatra hagyósoknak fontos..
most ennyi jutott eszembe, ha még valami jön, akkor kiáltok. de ne álljatok ki, mert dúlnak kinn a minuszok. :)) holnap pedig irány újból Magyarország:) és mindenkinek Boldog Új Esztendőt!!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése