a legtöbb háztartásban a nők a főzés felelősek még mindig, (bár én állítom, hogy a pasik jobban főznek, mert jobb az íz érzékük) persze ez általánosítgatás úgyhogy most egy ejnye-bejnye magamnak, de információ, hely és idő híján azért mégsem sorolhatok fel egyenként minden egyes embert, plusz kit -kihez viszonyítanék..?:)
mi például a ÉdesEgyel együtt főzünk, mert nekünk ez élvezet és hobbi, és általában sokkal jobban sikerül, ha együtt csináljuk, mert élvezzük. DE.
Ő az a típus, aki sosem vigyáz magára, mert hogy "eddig se lett semmi bajom". na én meg az a típus vagyok aki ettől falra mászik, mert az nem jelent automatikus védettséget azért, hogy múltkor pont nem vágtad el semmid vagy égetted meg magad.. és a háztartási balesetek ugyan tudnak viccesek lenni (pl mikor a haj hab flakonjával törtem el a kis lábujjamat), viszont az égés nem vicc. ezért vigyázni kell, nagyon is.
íme néhány tipp, hogy hogyan ne legyen égető kérdés az elsősegély a konyhában.
olajjal sütés messze a legveszélyesebb dolog amit a konyhában művelhetünk, így kezdem azzal.
párolás, főzés, egyéb vizes dolgok
általánosak, amiket az előző kettő kategóriába nem tudtam belepréselni..
mi például a ÉdesEgyel együtt főzünk, mert nekünk ez élvezet és hobbi, és általában sokkal jobban sikerül, ha együtt csináljuk, mert élvezzük. DE.
Ő az a típus, aki sosem vigyáz magára, mert hogy "eddig se lett semmi bajom". na én meg az a típus vagyok aki ettől falra mászik, mert az nem jelent automatikus védettséget azért, hogy múltkor pont nem vágtad el semmid vagy égetted meg magad.. és a háztartási balesetek ugyan tudnak viccesek lenni (pl mikor a haj hab flakonjával törtem el a kis lábujjamat), viszont az égés nem vicc. ezért vigyázni kell, nagyon is.
íme néhány tipp, hogy hogyan ne legyen égető kérdés az elsősegély a konyhában.
olajjal sütés messze a legveszélyesebb dolog amit a konyhában művelhetünk, így kezdem azzal.
- fröccsenés gátló: ugyan nem lehet a kajában piszkálni ami nagy hátrány, viszont nem fröcsög a forró olaj a bőrünkre, és még a tűzhelyet sem kell hét évszázadon át sikálni utána, ha használjuk.
- eszköz használat: ha forró olajba szeretnénk dolgokat pakolni (gondolok itt húsra, halra, zöldségre, krumplira és egyéb jóságokra), akkor azt lehetőleg NE puszta kézzel, hanem lassan, közelről engedjük bele, valamilyen lapáttal. minél távolabbról, annál jobb.
- ha mégis meggyullad az olaj, semmiképpen ne próbáljuk vízzel oltani, mert nagyon durván visszacsap és a kifröccsenő égő olaj meggyújt mindent és megéget mindenkit a közelben. szóval ne. ha ég az olaj, homokkal vagy mosóporral (nyilván mindenkinek tele a konyhája homokkal és mosóporral ..:D) vagy óvatos, hirtelen, határozott mozdulatos fedővel történő letakarással olthatjuk el. a tűzről pedig vegyük le, tegyük át a tűzhely egy másik (nem égő) részére.
- ha az olaj füstöl, nem elég a tüzet lezárni alatta, arrébb is kell húzni, hogy ne tudjon tovább melegedni.
párolás, főzés, egyéb vizes dolgok
- mosogatás: önmagában, forró, folyóvízben ne mosogassunk, mert ha túl forró égési sérülést okozhat.
- gőz: a fedőt mindig oldal irányba emeljük fel, ha magunk felé (mint egy pajzsot) emeljük fel, a gőz a másik oldalt szökik, és nem éget meg. a fém ékszerek nagyon hamar átforrósodnak, így ezeket se hagyjuk a gőz fölött.
- szűrés: tészta szűrésekor a vizet a többség a mosogatóba önti (aki nem az vajon hová?:) ) használjon kesztyűt, vagy rongyot, és eresszen hideg vizet a csapból a forró tészta lé mellé, így a műanyag dolgok a mosogatóban nem olvadnak meg, és a felcsapó gőz sem lesz olyan forró.
- elővigyázatosság: lehetőleg valamelyik belső tárcsán főzőcskézz, így ha kiborul
a bilia forró lé, nem egyenesen rád borul, vagy legalábbis nem az egész. ez egyébként az olajban sütésre is vonatkozik.
általánosak, amiket az előző kettő kategóriába nem tudtam belepréselni..
- bár ezt említettem, de a kesztyű használat nagyon nagyon nagyon sok sérülést kiiktathat. nekem ez a gyönyörű kék IKEA-s szilikon főző kesztyűm van, nagyon király, de csúszik, úgyhogy még nem tökéletes.
- sütőt ha épp nem nyúlkálsz benne, ne hagyd nyitva, mert a neki menés további kellemetlenségeket okozhat. és ez is kiemelten veszélyes kisgyermekek és kisállatok ügyében.
- kóstolni eleve is úgy illik, hogy külön kanállal vesszük ki az edényből (ne a közösbe nyálazzunk bele) viszont még jobb, ha külön kistányéron türelmesen, hagyjuk kicsit kihűlni, így az ízét is érezhetjük, nem csak azt, hogy 'hjahjj deh fohhhooóóó'
- az eszköz használat fontos, de a hogyanra is oda kell figyelni. ne hagyjuk a
varázspálcátkeverőt benne a kajában, mert felforrósodik, nagyon. ja és legyen hőálló, lehetőleg fa nyelű (vagy legalábbis nem fém). - ha a palacsinta a gázon landol, rögtön zárjuk le a tüzet, ha még nem gyulladt meg villával dobjuk át tányérba vagy egyből a mosogatóba, kukába.
- bármit főzöl, ha kavargatod, mindenképpen fogd az edényt. szerintem elég alap dolog, mégis annyira kevesen figyelnek oda rá..
- hogyha mégis magadra borítod, vagy odafröccsen ahová nem kéne, vedd komolyan.
Égéssel kapcsolatos elsősegély nyújtásról, rövid, átfogó, közérthető és felettébb hasznos infókat itt találtam.
Tudom buta kérdés lehet de mit értünk fröccsenés gátló alatt? A mumusom az olajban sütés, múltkor 8 szelet hal sütése közben mindössze 7szer égettem meg majdnem magam....
VálaszTörlésegyáltalán nem buta kérdés, elég kevesen ismerik, bár szerintem jogtalanul van kiközösítve szegény a konyhából:)
Törlésolyan fedő szerű dolog, ami fém hálóból van, szóval kiengedi a párát, a gőzt, és nem tart bent különösebb hőt az edényben, plussz látod a kaját készülés közben.
például egy ilyen: http://www.ikea.com/hu/hu/catalog/products/10112530/
viszont az a bibi vele, hogy ha piszkálni akarod a kaját akkor ezt is le kell venni. én ha nagyon fröcsög az olaj, akkor lejjebb veszem, amihez egy konyharuhát tekerek addig a karomra. és ugye ha lejjebb vettem akkor egy idő után kevéssé fröcsög.